Waarom Andrea Tafi best zijn comeback uit zijn hoofd zet

De 52-jarige ex-wielrenner Andrea Tafi kampte de voorbij maanden met het idee om 20 jaar na zijn overwinning in Parijs-Roubaix een eenmalige comeback te maken tijdens de helleklassieker. Hoogst opmerkelijk als je zijn leeftijd bekijkt. Toch is hij niet de enige die na het einde van hun carrière een terugkeer maakte.

LANCE ARMTRONG (DEELS GELUKT)

Lance Armstrong, de Amerikaans ex-wielrenner, besloot in 2005 zijn fiets aan de haak te hangen. 5 jaar later kwam de toen 37-jarige Amerikaan terug op die beslissing. Hij tekende een contract bij Astana waar hij naast Alberto Contador kopman was voor de Tour de France. Een nobele zaak, aangezien hij zijn salaris rechtstreeks ging doneren aan de door hem zelf opgerichte organisatie Livestrong, waar het besteed zou worden aan kankeronderzoek. Sportief gezien was zijn comeback niet echt een succes. Het eerste seizoen werd hij nog wel 3e in de Tour de France. Maar na zijn overstap naar zijn eigen team Radioshack haalde hij nooit nog het niveau dat hij zelf verwachtte. In 2011 hing hij nu definitief zijn fiets aan de haak. Later werd bekendgemaakt dat hij doping had gebruikt en werd hij geschrapt in alle wedstrijden waar hij aan deelgenomen had, waaronder ook zijn zeven eindzeges in de Ronde van Frankrijk.

MICHAEL SCHUMACHER (MISLUKT)

Ook Formule 1-legende Michael Schumacher waagde zich aan een comeback. De Duitse, 7-voudige wereldkampioen zei de grid in 2006 vaarwel. Maar 3 jaar later begon het te kriebelen bij Schumacher. Hij zou de Braziliaan Felipe Massa kunnen vervangen, die na een zware crash zwaargewond de strijd moest staken, maar uiteindelijk ging dat plan niet door. Een jaar later maakte hij wel een terugkeer in de Formule 1. Mercedes werd zijn nieuwe team. Een groot succes werd dit verhaal niet. Schumacher kon in de drie seizoenen die hij reed slechts eenmaal op het podium geraken. Een teleurstelling voor de toen 43-jarige Duitser. Na het seizoen in 2012 besloot hij dan ook de autosport definitief vaarwel te zeggen. Momenteel herstelt de Duitser van een ernstig ski-ongeval dat hij opliep tijdens zijn vakantie.

MICHAEL JORDAN (DEELS GELUKT)

De basketballegende Michael Jordan besloot in 1993 te stoppen met basketten nadat zijn vader vermoord werd. Maar in plaats van te rentenieren, besloot de Amerikaan een andere sport te proberen. Hij kondigde aan professioneel honkballer te worden. Een succes werd dit niet. Jordan zou nooit de MLS bereiken en besloot terug te gaan basketten. In zijn eerste volledige seizoen na de comeback werd Jordan voor de achtste maal topscorer van de NBA, maar iets veel memorabelers geschiedde: de Bulls werden het eerste team in de geschiedenis van de NBA (die sinds 1947 officieel bestaat) dat 70 wedstrijden won. Ze wonnen er zelfs 72 van de 82. Jordan zelf werd MVP dat seizoen.

In 1999 besloot Jordan een tweede maal te stoppen met basketten. Maar ook deze keer bleek zijn pensioen van korte duur. Na eerst aan de slag te gaan als mede-eigenaar van de Washington Wizards, kondigde hij 2 jaar na zijn pensioen aan weer speler te zijn. Door een knieblessure kon Jordan, ondanks topschutter te worden van de club en een 15e keer de All-Star game te spelen (en daarmee het record van legende Kareem Abdul-Jabbar te breken), nooit echt de verwachtingen inlossen en daarom besloot hij daarna zijn carrière te beëindigen. Momenteel is Jordan mede-eigenaar van het NBA-team Charlotte Hornets.

KIM CLIJSTERS (GELUKT)

Ook in België zijn er voorbeelden van sporters die na hun carrière terugkwamen uit hun pensioen. Tenniskampioene Kim Clijsters is daar een voorbeeld van. Clijsters besloot in 2007, na twee jaar gesukkeld te hebben met blessures, te stoppen met tennissen. Maar lang zou dat pensioen niet duren. 2 jaar later kondigde ze aan het tennis te hard te missen en een comeback te maken. Ondertussen was ze bevallen van haar eerste kindje Jada. Haar comeback zou een succes zijn. Zo won ze onder andere nog de US Open twee keer en ook nog de Australian Open. Daarnaast nam ze in haar laatste jaar als tennisster nog deel aan de Olympische Spelen in Londen. Clijsters eindigde haar carrière in schoonheid. In december 2012 nam ze in eigen land afscheid van haar fans in een invitatiewedstrijd tegen Venus Williams, de Kim’s Thank You Games in het Antwerps Sportpaleis. Na haar carrière opende Kim Clijsters nog een tennisschool en werd ze ambassadrice van SOS Kinderdorpen.

JUSTINE HENIN (MISLUKT)

Justine Henin is nog zo’n voorbeeld van een Belgische comeback. De voormalige nummer-1 van de wereld besloot in 2008 heel onverwacht een einde te maken aan haar carrière. In het spoor van de succesvolle comeback van Clijsters vond Henin het 2 jaar later tijd om terug te keren. Haar start was hoopvol. In de Australian Open, haar eerste grote toernooi sinds haar terugkeer, bereikte ze meteen de finale. In die finale moest ze het hoofd buigen voor de Amerikaanse Serena Williams. Helaas zou dit het enige goede resultaat zijn dat Henin na haar comeback zou halen. Mede door blessures besloot ze in 2011 definitief het tennis vaarwel te zeggen. Dit deed ze niet via een persconferentie, maar enkel via een bericht op haar website en Facebook.

CONCLUSIE

Andrea Tafi kan best zijn fiets in de garage laten staan als we naar enkele voorgangers kijken. Zeker als je kijkt naar zijn leeftijd. Het is slechts weinigen gegeven na hun pensioen op hetzelfde niveau terug te komen. Slechts enkelen waren nog succesvol bij hun terugkeer, voor de andere werd het eerder een smet op hun mooie carrière.

Foto: CC By Bram Souffreau

Tekst: Jens Jacobs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: