Italië boven in Ronde van Vlaanderen

Alberto Bettiol (EF Education First) heeft de 103e editie van Ronde van Vlaanderen gewonnen. Na een aanval op de Oude Kwaremont kwam hij solo aan. In een zonovergoten Antwerpen waren heel  wat Vlamingen afgezakt voor de start van Vlaanderens Mooiste. Voor Niki Terpstra, de winnaar van vorig jaar, verliep de start dramatisch. De Nederlander zou de race vanuit het ziekenhuis moeten volgen na een val in het begin van de wedstrijd.

De eerste schifting kwam er op de Muur van Geraardsbergen. Oliver Naesen en Sep Vanmarcke misten de vlucht maar konden even later toch weer de aansluiting maken. Daarna was het wachten tot de tweede passage over de Oude Kwaremont voor een aanval. Sep Vanmarcke, Stijn Vandenbergh, de Nederlander Dylan Van Baarle en de Deen Kasper Asgreen gingen ervandoor. Ondertussen had schaduwfavoriet Mathieu Van der Poel na een val een spectaculair inhaalmanoeuvre gedaan en kon hij na 20 kilometer achtervolgen weer de aansluiting maken in het peloton.

De beslissing viel pas op de laatste passage over de Oude Kwaremont-Paterberg. De Italiaan Alberto Bettiol knalde weg uit het peloton. Niemand van de favorieten had een reactie in huis. Door de aanwezigheid van snelle mannen zoals Kristoff en Matthews was er weinig te merken van een samenwerking in de achtervolging. Zo kon Bettiol zijn eerste profzege pakken.


Ik heb mijn ogen dichtgedaan en heb niet meer achterom gekeken – Alberto Bettiol

Bastianelli wint bij de vrouwen

Ook bij de vrouwen was de zege voor een Italiaanse. Europees kampioene Marta Bastianelli won na een spannende finale. Net als bij de mannen werd De Ronde in een beslissende plooi gelegd op de laatste passage van de Oude Kwarement-Paterberg. Ex-wereldkampioene Marta Bastianelli trok ten aanval en kreeg de Nederlandse Annemiek Van Vleuten en de Deense Cecilie Uttrup Ludwig mee. Topfavoriete Marianne Vos en de Belgische Lotte Kopecky reden in de achtergrond lek. Bijna verraste Van Vleuten de op papier snellere Bastianelli door in de sprint van ver aan te gaan. Maar de 31-jarige Italiaanse ging er in de slotmeters nog over en mocht zo voor het eerst in haar carrière het zegegebaar maken in de Ronde van Vlaanderen.

CC By Wikimedia Commons

Foto: Jens Jacobs

Tekst: Jens Jacobs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: