Guillaume Maebe vreest voor Genkse leegloop: “Hopelijk kunnen ze een doorstart maken”

Racing Genk mag zich na een fantastisch seizoen kampioen van de Jupiler Pro League noemen. Na het reguliere seizoen af te sluiten als leider, prijkte het ook na de Play-Offs op die plaats. “Een terechte kampioen”, aldus Het Nieuwsblad-sportredacteur Guillaume Maebe.

Exact 20 jaar geleden pakte KRC Genk, toen nog onder leiding van Aimé Antheunis, zijn eerste landstitel. Het behaalde toen twee punten meer dan zijn eerste achtervolger Club Brugge. Datzelfde Club Brugge was ook dit jaar de uitdager voor de Genkse titel. Genk wist pas op de voorlaatste speeldag de titel veilig te stellen. Door het verlies van Club Brugge op Standard had het aan een gelijkspel op het veld van Anderlecht genoeg om de titel te pakken. “Door het vertrek van Pozuelo hebben ze eigenlijk geoefend op variatie en elke variant heeft eigenlijk goed gewerkt”, zo zegt Maebe.

Succesfactor Clement

Voor het begin van het succes gaan we terug naar 18 december 2017. Na het ontslag van trainer Albert Stuivenberg stelt Racing Genk Philippe Clement aan als nieuwe trainer. Clement, die nog maar een half seizoen aan de slag was als hoofdtrainer van Waasland-Beveren overtuigde Genk met zijn goede prestaties bij de club uit het Waasland. “Stel een andere coach aan en je krijgt dit jaar misschien een derde of tweede plaats”, gaat Maebe voort. “Hij heeft eigenlijk op iedere positie iedereen beter gemaakt en ook duidelijke principes ingevoerd. Dus ik denk echt dat zijn verdienste immens is en dat het met een andere coach, die misschien een grotere reputatie of meer ervaring had en beter geacht zou worden als coach, lang niet zo goed geweest zou zijn. Iedereen heeft hem een beetje onderschat.”

“Philippe Clement heeft eigenlijk op iedere
positie iedereen beter gemaakt.”

Leegloop

Na de titel van Racing Genk in 2011 vertrokken heel wat sterkhouders. En ook aan de huidige sterkhouders wordt er hevig getrokken. Zo zouden Berge, Malinovsky, Maehle, Samatta en aanvoerder Trossard in aanmerking komen voor een transfer te maken naar een topclub. “Ik hoop voor Genk dat ze op een of andere manier een soort doorstart kunnen nemen en toch iets kunnen behouden van die basis, want als je én de coach én een 8 als Malinovsky én je beste flankspeler als Trossard én een spits als Samatta verliest, én bijvoorbeeld nog een Maehle, dan heb je heel veel gaten plotseling. Dan ben je al het goede van dit jaar een beetje kwijt. ”

Kampioenenbal

Door de titel te pakken doen de Genkies volgend jaar ook mee aan de Champions League. “Op dit moment is een parcours zoals Ajax aflegde in de Champions League onmogelijk. Probeer als Anderlecht zijnde of als Genk zijnde jezelf verder te ontwikkelen, maar droom realistisch en niet van een halve finale in de Champions League. Probeer eens een wedstrijdje te winnen, dat is voor ons op dit moment al een hele prestatie.”

Foto: CC By Jan Slangen

Tekst: Jens Jacobs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: