Frats van Mbaye Diagne bezorgt Club kopzorgen

Deadline Day, begin dit seizoen. Club Brugge weet voor de neus van concurrent Anderlecht de Senegalees Mbaye Diagne in te lijven. Anderlecht, dat al een akkoord op zak had met Galatasaray, stond al met een delegatie te wachten op de spits in Brussel. Wanneer de spits op de trein richting Brussel telefoon krijgt van Club, verandert de Senegalees snel van gedachten om bij Anderlecht te tekenen en kiest voor het Europees voetbal dat er in Brugge gespeeld kan worden. Een beslissing waar Club later spijt van zou krijgen.

Mbaye Diagne is niet aan zijn proefstuk toe in België. In 2014 en 2015 speelde de Senegalese spits al eens in de Belgische hoogste klasse. Lierse en Westerlo huurden de spits elks een jaartje van de Italiaanse topper Juventus. Een grote indruk maakte de spits niet. In twee jaar kwam de spits slechts aan 22 optredens waarin hij 10 keer scoorde.

Zijn echte doorbraak kwam er enkele jaren later. Diagne werd zowaar topschutter in de Turkse Süper Lig. De bonkige spits scoorde eerst aan de lopende band bij middenmoter Kasımpaşa waarna de Turkse grootmacht Galatasaray hem oppikte voor maar liefst 10 miljoen euro. Diagne ging door op zijn elan en scoorde uiteindelijk 30 keer dat seizoen. Toch was de hoop in Diagne niet bijster groot bij de Turken want begin dit seizoen haalde het met Radamel Falcao en Florin Andone nog twee spitsen. Diagne mocht beschikken en het was Club Brugge dat het kortst op de bal speelde. De Bruggelingen huren de spits met een aankoopoptie.

Diagne begon niet slecht aan het seizoen bij Club, met drie doelpunten in zes wedstrijden. Maar het zal toch vooral zijn laatste wedstrijd zijn die ervoor zorgt dat Club de aankoopoptie van maar liefst dertien miljoen niet zal lichten. In de Champions League-wedstrijd in en tegen Paris-Saint-Germain gaat de spits bij een 1-0 stand in het voordeel van de Parijzenaars liggen in het strafschopgebied. Penalty. Wanneer vaste strafschopnemer Hans Vanaken klaarstaat om de strafschop te nemen, neemt Diagne hem de bal af. De kapitein van Club stapt woest weg en ook trainer Philippe Clement is razend. Tot overmaat van ramp trapt de Senegalese spits de strafschop zwak op PSG-doelman Keylor Navas. Club verliest de wedstrijd met 1-0 en de hele Brugse supportersclan is razend op de Diagne.

Of Mbaye Diagne nog op veel speelminuten mag rekenen de komende maanden zal nog moeten blijken, maar wat nu al zeker lijkt is dat dit zijn enige seizoen zal zijn bij Blauw-Zwart.

Tekst: Jens Jacobs

Foto: CC Flickr

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: