Opinie: Het voetbal moet stappen vooruit zetten, niet achteruit

Romelu Lukaku, Mario Balotelli, Marco Ilaimaharitra, Ahmad Mendes Moraira en Taison. Ja, het zijn stuk voor stuk goede voetballers, maar dat is jammer genoeg niet het enige dat deze mannen met elkaar gemeen hebben. Allen werden ze de voorbije maanden slachtoffer van racisme. Telkens werd er niet ingegrepen, sterker nog. Balotelli, Illaimaharitra en Taison kregen zelfs een geel karton onder hun neus geduwd nadat ze reageerden op deze wanpraktijken. Taison kreeg zelfs rood. Een kwalijke beslissing van de ref die de verkeerde persoon strafte. Die gele en rode kaarten hadden niet naar de spelers in kwestie moeten gaan, wel naar de toeschouwers.

Oerwoudgeluiden, Hitlergroeten, bananen op het veld. Racisme is een probleem dat al jarenlang de stadions in het voetbal in zijn macht heeft en geen haan die er na kraait. Sterker nog, in Italië werd Rode Duivel Romelu Lukaku door de supporters van zijn eigen club Inter Milan aangeraden er geen probleem rond te maken. Zo moest hij de oerwoudgeluiden die van de tribunes rolden in Cagliari maar aannemen als een compliment.

Italiaanse schande
Dat dit soort praktijken in Italië gebeuren is geen toeval. Bij collega-spits Mario Balotelli van Brescia gaat het zelfs nog verder. Nadat hij in de wedstrijd tegen Hellas Verona na racistische spreekoren woedend van het veld wilde stappen en de bal vervolgens in de tribune kegelde, kreeg de spits geel. Deze racistische spreekoren werden achteraf door de voorzitter en trainer van Verona ten stelligste ontkend. Gemeenteraadsleden van Verona voelden zich belachelijk gemaakt en dienden een motie in om de spits aan te klagen wegens laster. De waanzin nabij.

Ook wij Belgen zijn niet onbesproken. Charleroi-speler Marco Ilaimaharitra kreeg voor zijn reactie op een Hitlergroet van een KV Mechelen-supporter geel met een schorsing als gevolg. In tegenstelling tot de voetbalbond die deze gele kaart niet kwijtschold, gaf KV Mechelen wel het goede voorbeeld. De Mechelse club was er als de kippen bij om deze non-supporter op te sporen en te bannen uit hun stadion. Een actie waar menig clubs voorbeeld aan moeten nemen.

Voorbeeld stellen
De gehele voetbalwereld moet actie ondernemen. De Nederlandse Voetbalbond gaf daarin al het goede voorbeeld. Nadat Excelsior-speler Ahmad Mendes Moraira het slachtoffer werd van racisten die zichzelf supporters noemen, besliste de Nederlandse Voetbalbond om collectief het probleem aan te pakken. In alle wedstrijden in de hoogste klasse werd er de eerste minuut niet gevoetbald. Een begin, maar we zijn er nog niet.

Is dit het voorbeeld dat we aan onze kinderen willen geven? Moeten jonge spelertjes van andere origine bang zijn om het veld op te stappen omdat ze racistisch bejegend zullen worden? Neen er moet iets gebeuren, en liefst gisteren nog. Neen tegen racisme. Met die slogan probeert de UEFA al jaren racisme in te perken. Maar met slogans kom je er helaas niet. Romelu Lukaku haalde het al aan tijdens een persconferentie dat er iets moet gebeuren. Reageren met de voeten is niet voldoende.

Het voetbal kreunt onder het racisme, maar reageert te weinig

De spelers moeten zelf het initiatief nemen. Noblesse oblige, je bent een voorbeeld of je bent het niet. Stap van dat veld af. Laat de supporters weten dat als er zulke spreekoren de tribunes afrollen, er niet gevoetbald wordt. Anno 2019 moet het voetbal eindelijk stappen vooruit zetten in plaats van achteruit.

Tekst: Jens Jacobs

Foto: CC By Fare network

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: