Vandenbempt schat kansen nieuwe Gouden Schoen in: “EK halen wordt moeilijk voor Vanaken”

Hans Vanaken werd vorige week, net als vorig jaar, verkozen als winnaar van de Gouden Schoen. De 27-jarige spelverdeler van Club Brugge haalde het met slechts 19 punten voorsprong op Antwerp-spits Dieumerci Mbokani, de vierde keer op rij dat een speler van Club Brugge met de trofee naar huis gaat. Het was al van 1986 geleden dat een speler, toen Jan Ceulemans, de Gouden Schoen twee keer na elkaar kon winnen.

Hans Vanaken beleefde in 2019 een topjaar. Hij strooide met assists, scoorde vlot en bondscoach Roberto Martinez riep hem zelfs meerdere malen op voor de Rode Duivels, daarbovenop speelde hij met Club een mooie Champions League-campagne waarin het derde werd in een groep met toppers als Real Madrid, PSG en Galatasaray.

Dat topjaar is ook voetbalcommentator en analist Peter Vandenbempt niet onopgemerkt gebleven: “Ik denk dat Hans Vanaken de voorbije twee à drie jaar is uitgegroeid tot de beste allround voetballer op onze velden. Dus als hij dan de Gouden schoen wint, voor de tweede keer op rij, dan is dat zeer terecht. Er zijn wel honderd redenen waarom Hans Vanaken verdiend heeft gewonnen: omwille van zijn statistieken, omwille van zijn belang voor Club Brugge, zijn vista, zijn goede passing en werkethiek. En dan is er ook nog zijn uitstekende imago. Hij gedraagt zich als een ware ambassadeur voor Club Brugge.”

STAP VOOR STAP

Vanaken speelt al sinds de zomer van 2015 voor Club Brugge, dat toen ongeveer vier miljoen betaalde aan Lokeren voor de middenvelder. “Ik denk dat Hans een zeer slim parcours heeft gevolgd”, zegt Vandenbempt. “Hij zat bij PSV, maar hij had niet de indruk dat hij zichzelf daar verder kon ontwikkelen. Dan is hij maar naar Lommel gegaan, een tweedeklasser. En vandaar stap voor stap naar Lokeren, waar hij wel direct in zijn eerste jaar zeer goed was. Hij heeft die stap van tweede naar eerste klasse probleemloos gezet. En ook de stap van Lokeren naar Club Brugge heeft hij eigenlijk op redelijk korte tijd uitstekend verwerkt.”

“Ik zou wel benieuwd zijn naar de volgende stap hogerop. Ik denk dat de Duitse Bundesliga echt iets voor hem is. Maar ik ben het met hem eens als hij zegt dat hij naar een goede club moet gaan. Niet ergens bij een staartploeg in de Premier League om te knokken voor het behoud, want dat is zijn ding toch niet. Hij moet die stap ook niet zetten natuurlijk. Ik denk dat je ondertussen ook wel in de Belgische competitie een mooie carrière kan uitbouwen. En als het inderdaad is om naar een lagere middenmoter te gaan, dan zie ik niet in waarom hij dat zou doen eigenlijk terwijl hij hier voor de prijzen kan spelen, in de Champions League kan spelen en Club Brugge zich ontwikkelt en misschien wel Europees iets meer wil gaan meepraten de komende jaren. Dan ben je net zo goed hier bij ons als in het buitenland.”

DUIVELS

Ondertussen heeft Vanaken al vier caps op zijn naam staan. Hij maakte zijn debuut in de oefenwedstrijd tegen Schotland waarin hij inviel voor kapitein Eden Hazard. Sindsdien was de middenvelder steeds bij de selectie en met het aankomend Europees kampioenschap wordt er volop de vraag gesteld of de Gouden Schoen mee moet gaan.

Peter Vandenbempt: “Het wordt moeilijk voor Hans Vanaken. In de zone waarin hij speelt is er gewoon echt heel veel concurrentie. Ik zag dat hij nu werd afgemeten tegenover Nacer Chadli, maar dat slaat natuurlijk werkelijk nergens op. Chadli is bij de Rode Duivels een flankspeler. Hij is polyvalent, maar toch vooral een flankspeler. Dus Vanaken ligt helemaal niet in de balans met Chadli. Maar je hebt redelijk veel spelers daar centraal op het middenveld en in het aanvallend compartiment die misschien net iets polyvalenter zijn dan dat Hans Vanaken dat is. Het wordt niet makkelijk voor hem, maar dat hangt er natuurlijk ook allemaal vanaf hoe die andere kandidaat-Rode Duivels evolueren en hoe hij zelf evolueert. Het zal een randgeval zijn.”

Tekst: Jens Jacobs
Foto: CC By Wikimedia Commons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: