COLUMN – 47.80

Wanneer Pieter Timmers in de finale van de 100 meter vrije slag op de Olympische Spelen in Rio het water induikt, houdt de Belg de adem in. Zevenenveertig seconden en tachtig honderdsten later volgt een explosie van vreugde. Een gevoel dat de zwemfan al niet meer gevoeld heeft sinds Fred Deburghgraeve Olympische goud veroverde in Atlanta. 

Goud zou het niet worden voor Timmers. Maar dat maakt de vreugde er niet minder om. Eindelijk heeft België weer een medaille in het zwemmen. Een zilveren nog wel. Een medaille die hem voorgoed een van de beste Belgische zwemmers aller tijden maakt. Nu een dikke vier jaar later, hangt Timmers zijn zwembril aan de haak. 

Het einde van een tijdperk. Een tijdperk waarvan we nog niet beseffen welke waarde Pieter Timmers heeft gehad voor de zwemsport. Bij elk toernooi, elke editie van de Olympische Spelen werd er naar Timmers gekeken om een medaille mee naar huis te brengen. Ook voor de Spelen in Tokio werd er naar hem gekeken. Dat deze een jaar uitgesteld werden, gaat vooral de Belgische fan zich beklagen. Een laatste keer schitteren op het allerhoogste niveau zal er door die afgelasting niet van komen. 

Dat hij dat kunstje van in Rio terug zou herhalen, kan niemand voorspellen. Maar dat hij er dichtbij geweest zou zijn, dat liet hij in zijn laatste race in Boedapest vermoeden. In zijn laatste 4×100-race uit zijn zwemcarrière zette hij een chrono neer om u tegen te zeggen. 46.64. Zijn tweede beste split uit zijn carrière.

Ook de Wezenberg zal niet meer hetzelfde bad zijn nu Pieter Timmers er geen trainingen meer zal afwerken. Hoe vaak hij daar het beste van zichzelf heeft gegeven om toch maar die paar procentjes sterker te worden, valt niet te tellen. Maar dat het geloond heeft, dat is een zekerheid.

Timmers mag blij zijn met de carrière die hij heeft gehad, in een discipline die door velen ondergewaardeerd wordt. Fred Deburghgraeve heeft het zwemmen in België op de kaart gezet. Dat is zeker. Maar Pieter Timmers heeft de sport terug populair gemaakt. Het is nu aan anderen om in de voetstappen van deze twee iconen te treden. En hopelijk gebeurt dat al snel, de Spelen in Tokio komen er namelijk binnen enkele maanden al aan.

Tekst: Jens Jacobs, foto via pxhere (CC0 BY 1.0)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: