COLUMN – De Tijd Dringt

Een race tegen de klok. Dat is de opdracht waar Axel Witsel voor staat na zijn blessure enkele weken geleden. Een race om tijdig fit te geraken voor het Europees kampioenschap. Geen sinecure, het EK staat al in juli op de agenda.

Een blessure is voor een topsporter altijd een mentale tik. Maar laat die tik nu net nog wat groter zijn als ze voorvalt vlak voor een van de grootste toernooien in je vak. Christian Benteke overkwam het in 2014, en het lijkt er steeds meer op dat Borussia Dortmund-middenvelder Axel Witsel zich ook bij dat rijtje mag voegen.

In de topper tegen RB Leipzig viel de Rode Duivel al na 28 minuten uit. Op het eerste gezicht lijkt het mee te vallen. Witsel gaat zitten en vraagt om zijn vervanging. Niets opmerkelijk. Een verrekking gebeurt wel vaker. Toch is het verdict eens zo hard. Een afgescheurde achillespees. Een soort van zweepslag op je enkel waardoor de kracht in je benen verstomt en wandelen zelfs pijnlijk wordt. De angstige blik in de ogen van de middenvelder zegt genoeg. Plots is de certitude die Axel Witsel is in de selectie van de Rode Duivels een onzekerheid geworden. Bondscoach Roberto Martinez krabt zich in de haren.

Van alle blessures behoort die aan de achillespees tot de zwaarste categorie. Voor een basketbalspeler zou deze blessure nog erger zijn. Zij hebben deze pees meer dan anderen nodig om te kunnen excelleren in sprongkracht. Maar toch, ook voor een voetballer is de revalidatie hiervan een huzarenstukje. Maandenlang is de kinesist je beste vriend, in de hoop je terug op het niveau van voordien te brengen. Eindeloze oefeningen, pijnlijke massages en niet te vergeten de nodige rust die je als topsporter moet nemen. Ik maakte het zelf ook ooit mee. Een beenvliesontsteking was bij mij het verdict. Mentaal is dit een opdoffer. Een voetballer leeft van de momenten in het stadion. De adrenaline die door je bloed pompt bij het maken van een doelpunt of een splijtende pass waardoor heel de defensie van de tegenstander ontregeld is. Dat valt nu allemaal weg.

Daarnaast zal het (waarschijnlijk) missen van het Europees kampioenschap ook een bittere pil zijn voor de middenvelder. Al sinds de uitschakeling op het WK in 2018 tegen Frankrijk staan de pijlen van de Rode Duivels gericht op dit EK. De laatste kans voor deze ‘Gouden Generatie’ op een prijs. Door omstandigheden is het dus al drie jaar dat Witsel zich mentaal voorbereidt op dit toernooi om een laatste keer te schitteren voor de nationale ploeg. Dat dit doel wegvalt, moet enorm aankomen ten huize Witsel.

Toch moet Axel Witsel niet wanhopen. Met een flinke dosis geluk geraakt de Luikenaar toch fit voor het EK. Bondscoach Martinez liet al meerdere malen verstaan dat Witsel als eerste op het blad staat en dus niet moet vrezen voor een selectie. Maar is dat wel realistisch? Kan Witsel volgens de natuurwetten wel tijdig fit geraken? Revalideren van een achillespeesblessure duurt normaal een zestal maanden. Wie goed is in wiskunde, weet dus dat het EK halen nipt zal worden. De eerste wedstrijd tegen Rusland is er al 12 juli. De tijd dringt.

Tekst: Jens Jacobs, foto: Светлана Бекетова (CC BY-SA 3.0 GFDL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: