OPINIE – Clement zadelt Club opnieuw op met een spitsenprobleem

In de wedstrijd tegen Zulte Waregem haalde Club Brugge-trainer Philippe Clement zijn jonge spits Youssouph Badji al na een half uur naar de kant. Nochtans had de 19-jarige Senegalees daarvoor het openingsdoelpunt gemaakt. Een bizarre zet van Clement die hem nog serieus zuur kan opbreken. Het is voor Club Brugge en Clement te hopen dat Badji deze mentale opdoffer verwerkt krijgt en er motivatie uit put. Zoniet heeft Club Brugge weer een spitsenprobleem. 

We gaan even terug naar zondag 7 maart. Club Brugge lijkt in de wedstrijd tegen Zulte Waregem na dik 20 minuten zijn schaapjes al op het droge te hebben. Hoewel het geen overweldigend begin is van de Bruggelingen heeft spits Badji zijn club wel op 1-0 gebracht. Verrassend genoeg staat diezelfde Badji tien minuten later niet meer op het veld. De ook al zo jonge Daniel Pérez is ingevallen voor de Senegalees. Een blessure zou je denken. Maar niets is minder waar. In het voetbal bestaat er een ongeschreven regel die zegt dat je geen wissels doet voor de rust. Tenzij er een blessure is bij de speler. Dat spreekt voor zich. Oké, de jonge aanvalsleider speelde absoluut niet zijn beste wedstrijd. Dat moet je Clement geven. Maar hij scoorde wel. Is dat dan niet de job van een spits?

Ook het excuus dat Clement inriep dat er in het voetbal een bepaalde ondergrens is voor een prestatie en dat Badji daaronder zat, is best flauw. Iedereen maakt het wel eens mee dat je een half uur geen bal goed raakt, zeker als spits. Maar als je dan toch je naam op het scorebord zet, dan is het eens zo bizar om dan gewisseld te worden. Je hebt nu eenmaal spitsen die je de hele wedstrijd niet ziet, maar wel drie keer raak schieten. Wat een meer logische uitleg lijkt voor de wissel, is dat Clement op voorhand twijfelde tussen Badji en Pérez voor de spitspositie. Clement koos Badji maar had al snel door dat het niet de beste keuze was. En wisselen mag, absoluut. Maar wacht dan nog een kwartier tot de rust. Daar schaad je het vertrouwen van je speler niet zo hard mee. Dat valt beter te verantwoorden.

Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen luidt het spreekwoord. Een wijsheid die Clement onbekend is. Het is niet de eerste keer dat hij zich laat betrappen op wissels voor de rust. Vorig jaar haalde hij David Okereke, ook al een spits, nog voor de rust naar de kant. Okereke, die al niet bekend stond als een spits met een gigantisch zelfvertrouwen, was er het hart van in. Mentaal knapte er iets. Hij haalde daarna nooit meer het niveau dat hij voordien haalde in zijn eerste maanden in Brugse loondienst. Clement weet dus wat zo’n vroege wissel teweeg kan brengen. Het valt maar te hopen voor Club dat Badji niet het voorbeeld van Okereke volgt.

Badji, nog altijd maar 19 jaar oud, heeft kwaliteiten. Dat valt niet te ontkennen. Hij scoort makkelijk en gaat zich zonder twijfel de komende jaren profileren als de spits van Club Brugge. Het zou zonde zijn om dit potentieel teniet te doen door hem dit soort mentale opdoffers te geven. Met de blessure van Bas Dost is de spitspositie in Brugge daarbovenop nogal krap bezaaid. Een vertrouwensprobleem voor back-up Badji zou niet goed zijn voor de competitieleider.

Tekst en foto: © Jens Jacobs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: