COLUMN – WVA, van de hel naar de hemel

18 september 2018. Een bom valt op de Belgische wielerwereld. Wout Van Aert verbreekt eenzijdig zijn contract met Sniper Cycling, de holding boven de wielerploeg Veranda’s Willems-Crelan. Van Aert, die net een fantastisch voorjaar achter de rug heeft bij de ploeg van Nick Nuyens, verbreekt zijn contract nadat hij niet op de hoogte werd gebracht van de fusie met de Nederlandse ploeg Roompot. Nick Nuyens en zijn team zijn ‘not amused’. Een reeks rechtszaken en een desastreus veldritseizoen volgt. Van Aert zou slechts 5 keer winnen in een seizoen dat gedomineerd werd door de Nederlander Mathieu Van der Poel.

3 maanden na zijn contractbreuk met Sniper Cycling komt er een keerpunt in de negatieve spiraal die rond de persoon Wout Van Aert hangt. Het Nederlandse Jumbo-Visma kondigt aan Van Aert, een jaar vroeger dan gepland, een contract te geven. Een meesterzet van de Nederlandse ploeg, zo blijkt later. Van Aert, die met het nodige revanchegevoel aan de start staat van het nieuwe wegseizoen, weet in de Strade Bianche zijn kunstje van het vorige seizoen te herhalen. Na een geweldige race finisht WVA derde. Enkele weken later doet hij nog een plaatsje beter in de klassieker E3-Harelbeke. Enkel de Tsjech Zdeněk Stybar weet Van Aert achter zich te houden.

Voor een overwinning in de World Tour is het wachten tot juni. Enkele dagen nadat Jumbo-Visma aankondigt dat het Wout Van Aert meeneemt naar de Tour de France, bedankt WVA zijn team met een zege in de tijdrit van de Dauphiné, de voorbereidingskoers bij uitstek voor de Tour. Een dag later herhaalt hij dat kunstje door een massasprint te winnen. Hoewel dit al een fantastische prestatie is, zou het niet het hoogtepunt van het seizoen worden voor de 24-jarige Kempenaar. Ook de Belgische titel in het tijdrijden in Middelkerke, waar hij gehakt maakt van de tegenstand, zou dit niet worden.

LE TOUR DE WOUT

Voor het absolute hoogtepunt in het seizoen van Wout is het wachten tot de Tour de France. Het hoogtepunt in het seizoen van veel renners. De eerste dagen kunnen niet beter voor de Tourdebutant. Nadat zijn ploegmaat Mike Teunissen de eerste dag het geel neemt, wint Van Aert samen met zijn ploeg de ploegentijdrit in Brussel. Van Aert neemt de witte trui over en zal deze pas afgeven op La Planche des Belles Filles. Voor Van Aert kan de Ronde van Frankrijk al niet meer stuk, maar het absolute hoogtepunt moet dan nog komen. Daarvoor moeten we wachten tot de tiende etappe met aankomst in Albi. Nadat ploegmaat Dylan Groenewegen gelost wordt, zet Jumbo-Visma alles op Wout Van Aert in de sprint. De 24-jarige Kempenaar ontgoochelt niet. Met een fantastische krachtsprint laat hij topsprinters zoals Viviani, Ewan en Sagan achter zich.

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Wout Van Aert. Als je als debutant in de Tour dit al kan, dan kan er heel erg veel. Te beginnen met de tijdrit vrijdag, waar hij als kanshebber op de ritzege aan de start staat.

Foto: CC By Dustin Gaffke

Tekst: Jens Jacobs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: