Reconstructie: Analisten Aster Nzeyimana en Joris Brys herleven België-Japan

2 juli 2018. Miljoenen Rode Duivels-fans staan te popelen voor de achtste finale van een tot dan toe perfect wereldkampioenschap in Rusland. Een wedstrijd in het zonovergoten Rostov tegen Japan. Een die ons scheidde van een topaffiche tegen het voetballand bij uitstek, Brazilië. Een wedstrijd die zou uitdraaien op een van de meest zenuwslopende wedstrijden in de Belgische voetbalgeschiedenis met een einde dat nog menig supporter de dag van vandaag kippenvel bezorgt.

Iedereen heeft wel zo’n wedstrijd waarvan je nog precies weet waar en met wie je die beleefd hebt en hoe deze wedstrijd verliep. Zo ook Sporza-commentator Aster Nzeyimana: “Ik heb alle wedstrijden van de Belgen op het WK omkaderd voor Radio 1. Mijn analist was Wim De Coninck, en ik had ook mijn redacteur en de technicus bij mij. We zaten met vier in de radiostudio terwijl zowat heel het land ontplofte. We kregen beelden te zien van grote pleinen waar duizenden supporters uit hun dak gingen na het zien van een doelpunt op groot scherm, terwijl wij in een heel stille omgeving zaten met alleen maar de stemmen van commentatoren Peter Vandenbempt en Eddy Snelders die we hoorden. Dat was heel fijn, surreëel soms, omdat we daar eigenlijk in een soort van bubbel zaten.”

DRAMATISCH VERLOOP
Geheel tegen de verwachtingen in kwamen de Japanners sterk voor de dag. De vinnige Aziaten stonden zelfs 0-2 voor na doelpunten van Haragushi en Inui. “Alles zat tegen die dag,” zegt Aster Nzeyimana, “het spel van de Rode Duivels was niet goed en daarbovenop kregen ze ook nog eens met enorm veel pech te maken. Zeker dat tweede doelpunt van Japan. Een afstandsschot. Laag. Courtois kon die bal net niet pakken. De Belgen hebben dat soms wel eens, dat er in een wedstrijd alles tegenzit.”

Er was niemand beter dan Courtois. Ook Lloris niet.

“Bij de 0-1 zag ik het nog wel goedkomen, maar toen het 0-2 werd totaal niet meer.”, zegt Play Sports-presentator Joris Brys. “Want ja 0-2, het was ook niet zo dat we nog 45 minuten hadden. Om er dan drie te maken op een groot toernooi, op dat moment in de knock-out-fase. Ik was toen ook tegen mijn vrienden aan het zeggen dat we niet meer gingen terugkomen in de wedstrijd. Het is gedaan. Het is gebeurd. We worden er alweer uitgespeeld door een kleiner land. Maar gelukkig had ik geen gelijk. Ik zat helemaal fout.”

ONDERSCHATTING
De Rode Duivels schoten pas na de 0-2 van de Japanners wakker met doelpunten van Vertonghen en Fellaini. “Na de groepsfase waar je weer alle punten pakt en je voelt dat je in een goede sfeer zit en in vorm bent als ploeg. En iedereen had zo wel iets van: ‘Ja Japan, die pakken we wel even mee door en pas daarna is het voor echt tegen Brazilië.’ Ergens zit dat wel in de hoofden van de spelers. Het is volgens mij enorm moeilijk voor profspelers om dat uit te schakelen. Ik denk wel dat er dus een bepaald percentage onderschatting bijzat waardoor dat het ineens 0-2 stond. Maar ik denk wel dat ze er rekening mee hielden dat die Japanners vrij goed voor de dag gingen komen.”, zegt Joris Brys.

14 SECONDEN
De winnende counter kwam tot stand na een hoekschop die doelman Thibaut Courtois makkelijk kon plukken. De nationale nummer-1 behield het overzicht en gaf de bal op de juiste snelheid mee met Kevin De Bruyne. 14 seconden later zou de bal tegen de netten getrapt worden. “Het mooiste moment van die wedstrijd in mijn ogen”, zegt Aster Nzeyimana. “Zonder de supersnelle beslissing van Thibaut om Kevin aan te spelen en diens lange solo over het veld was dat doelpunt er nooit gekomen en hadden ze nog verlengingen moeten spelen.”

Courtois speelde een dijk van een toernooi en werd achteraf geheel terecht verkozen tot beste doelman van het toernooi. Nzeyimana stemt hiermee in: “Er was niemand beter. De Franse doelman Hugo Lloris had het kunnen zijn, maar die had dan een paar keer een foutje gemaakt. Dus die was lang niet zo betrouwbaar als Thibaut.”

DUMMY
Na de rush van De Bruyne komt de bal via de rechterwingback voor de goal. In tegenstelling tot wat veel spitsen zouden doen, schiet spits Romelu Lukaku niet maar springt hij over de bal zodat de aanstormende Nacer Chadli de winnende treffer tegen de touwen kan schieten. “Voor de voetbalhipsters was dat achteraf de mooiste assist die er nooit een was”, zo zegt Aster Nzeyimana.

Dit is absoluut de beste generatie die we ooit gehad hebben.

Joris Brys gaat nog even voort op die actie van Lukaku: “Die bal komt ook niet helemaal perfect voor Lukaku. Ik denk dat er op dat moment wel meer spitsen over die bal zouden stappen want je voelt gewoon dat het de laatste kans is om nog een derde doelpunt te maken voor er verlengingen aankomen. Ik denk dat op dat moment zelfs de allergrootste spitsen, zoals Lukaku er een is, in teamverband denken. Je voelt dat er iemand in je rug komt terwijl jij gedekt staat en dan stap je er gewoon over. Ik vond dat echt een geniale actie. Stel je voor dat hij toch op die bal trapt en die gaat er niet in, dan gaan mensen wel zeggen dat hij die bal had moeten laten gaan terwijl nu iedereen het een geniale actie vindt. En ik geef iedereen gelijk, als ik spits was geweest, had ik er ook overgestapt. Maar achteraf bekeken is dat natuurlijk ook makkelijk gezegd.”

MENTALE BOOST
“Mentaal is deze match superbelangrijk geweest. Misschien niet op vlak van ‘amai wij zijn hier echt wel de beste ploeg ter wereld’, maar wel op het gebied van ‘amai het kan hier zo gedaan zijn’. We hebben hier een ongelofelijke misser ontweken,” zegt Nzeyimana. “ik denk dat iedereen toen besefte dat het zomaar even gedaan kon zijn. Dat heeft alle spelers wel gesterkt om alles te geven tegen Brazilië. Ik denk dat dat vooral een collectief oef-moment was.”

“Het is sowieso al belangrijk om in die kwartfinale te geraken. Iedereen
verwachtte gewoon dat België tegen Japan ging winnen. Of je nu met 5-0 of 3-2 won, dat maakt eigenlijk niet zo veel uit. Je hebt dan weer wel mentale weerbaarheid getoond. Dat is natuurlijk wel belangrijk. Ik denk dat ze liever die wedstrijd met 3-0 wonnen en er snel mee klaar geweest waren dan nu, maar dan hadden wij ook niet tevreden geweest. Dit was eigenlijk een van de meest iconische wedstrijden van de Belgen op het WK. Ik ben blij dat het zo gelopen is. Het was een soort mirakel dat we die wedstrijd nog winnend afsluiten, maar ik denk dat het qua vertrouwen sowieso al goed zat bij iedereen.”, zegt Joris Brys.

GOUDEN GENERATIE
Na de wedstrijd tegen Japan werd ook nog voetbalgrootheid Brazilië geklopt. In de halve finale toonde een uitgekookt (en later wereldkampioen) Frankrijk zich te sterk. In de troostfinale besloten onze Duivels uiteindelijk toch nog brons te pakken door het Engeland van topspits Harry Kane te kloppen. Met deze derde plek stoot deze generatie de generatie van 1986, die in Mexico vierde werd, van de troon als beste Belgische ploeg aller tijden.

Dat vindt ook Joris Brys: “Dit is absoluut de beste generatie die we ooit gehad hebben. Het is heel erg moeilijk om generaties te vergelijken. Er wordt nu een heel ander soort voetbal gespeeld. Het voetbal van toen kan je onmogelijk naast het voetbal van nu leggen. Maar als je puur naar talent kijkt, ook in die tijd, waren dat vooral werkers. Je had wel spelers zoals Vercauteren, die een fantastische voorzet had, en Gerets. Maar dat waren vooral noeste, Belgische werkers. Het talent dat er nu zit in de selectie. Ik denk dat we dat nooit meer gaan meemaken, althans, wij wellicht toch niet. Het is eens in de 50 jaar dat je en een De Bruyne hebt en een Courtois en een Hazard. Dat zijn wereldtoppers die in principe meedoen voor de Gouden Bal. Dat hebben we nooit gehad.”

EUROPEES KAMPIOENSCHAP
Op de vraag of dit wereldkampioenschap het hoogtepunt wordt van deze
generatie blijkt Aster Nzeyimana al een kleine voorspelling te hebben: “Neen, we worden Europees kampioen. Het wordt een ongelofelijke zomer. We gaan op Wembley Frankrijk kloppen. Ik denk dat de Fransen weer met hun tornooimentaliteit het ver gaan schoppen. Maar ik denk dat we daar revanche gaan nemen op Wembley voor die verloren halve finale in Rusland. Dat zou fantastisch zijn. Maar als ik heel eerlijk mag zijn en misschien iets minder chauvinistisch en ik zet mijn saaie analistenpet op, dan zeg ik dat het niet te voorspellen is. Ik denk dat we bij de betere ploegen zijn, maar er zijn er nog. Maar kom ik zeg ja, we worden Europees kampioen. Fuck it.”

Tekst: Jens Jacobs
Foto: CC By Wikimedia Commons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: